27 Mayıs 2008 Salı

Turkcell mi Türk Telekom mu?yigit bulut / yorum analiz

Halil REÇBER/Teknik Analiz/Ücretsiz Piyasa Takibi
Toplama safhası destekleniyor
Endeks yeni haftaya satıcılı başladı ve önemli ilk destek bölgesi olan 39.000 -39.200 aralığını ilk saatlerde çalıştı. Endeks bu seviye üzerinde kalmayı da başardı. Endeks, 23 Ocakâ??taki ilk dip çalışmasından bugüne üç önemli bant aralığında seyretti.
Borsada Kazanmanın Sırrı
Şans değilse, kanıtlayın! Notebook ödüllü portföy yarışmasına katılın.
/Canlı Hisse,Takas, Parite
15 gün ücretsiz,Derinlik Analizleri ExpertAdvisor,SystemTester,Explorer

Bu bantlar şöyle: 42.000 -46.500, 44.000 -42.500 ve 41.000 -38.500. Geçmiş dönemdeki benzer dip ve taban çalışmalarını ve zirve oluşumlarını dikkate alarak 3 örnek üzerinden bir çalışma yaptığımızda, endeksin 2006 -2005 -1998 yıllarında büyük zirveler ardından oluşan sert satış süreçleri son 6 aydaki gelişmeleri destekliyor. Bu nedenle, trend toplama safhasını da destekliyor. Bu nedenle yeni bir gerileme ve düşüş trendi beklememekteyiz. Destek: 39.400 - 39.200 -39.000. Direnç: 40.000 - 40.500 -41.000.
kaynak:bugun..

---------


<***
Referans Gazetesi


Turkcell mi Türk Telekom mu?
yigit bulut / yorum analiz

Aklıma bir soru takıldı, daha doğrusu bana soran birkaç yabancı yatırımcıdan sonra soru kafamda şekillendi; sizce Turkcell'in mi yoksa Türk Telekom'un mu piyasa değeri daha fazla olmalı?

Konuyu araştırmak istiyorsanız, detay da vereyim; bugün itibariyle Türk Telekom'un piyasa değeri 12.4 milyar dolar, Turkcell'in piyasa değeri 16.9 milyar dolar. Peki hangisi daha değerli bir şirket olmalı? Hiç yorum yapmadan sorgulamayı size bırakıyorum.

Emlakta tuzaklara dikkat

Yurtdışında uzun yıllar yaşayan bir arkadaşım geçtiğimiz günlerde bana detaylarını da anlatarak yıllar önce ABD'de yaşanan "yüksek kira getirisi" oyunundan bahsetti. İlk önce bana fazla "olur" görünmedi fakat sonrasında şahsen müşteri havasında yaptığım birkaç denemede, dikkat çektiği noktanın çok önemli olduğunu yaşayarak bizzat test ettim.

Peki "yüksek kira getirisi garantili" ifadesi bize nasıl zarar verebilir?

Göstermelik kontrat

Hemen arz edeyim. Bir işyeri almak istiyorsunuz, değerini nasıl ölçersiniz? Oradan elde edeceğiniz kiranın verdiğiniz parayı size ne kadar zamanda geri döndüreceği üzerinden bir hesap yaparsınız ve ona göre karar verirsiniz. Bu detay sonrası gelin bir simülasyon yapalım. X'in 100 birime satmak istediği bir işyeri var. Satışa çıkarıyor ama gerek çevredeki kiralar gerekse binanın özellikleri değerinin 50-60 birimi geçmesine izin vermiyor. Aklına dahice bir fikir geliyor. En yakın arkadaşına orayı rayicin oldukça üstünde bir miktarda kiraya veriyor. Göstermelik olarak 1 yıllık kira kontratı yapılıyor ve daha sonra gazeteye yüksek kira garantili işyeri ilanı veriliyor. Siz ilana cevaben oraya gidiyorsunuz, işyerini görüyorsunuz, "Bu kadar etmez" fikrine sahip olmanıza rağmen yüksek kira getirisi üzerinden bir hesap yapıyorsunuz ve kısa sürede geri dönen paranız gerçeğine kapılarak alımı yapıyorsunuz.

Aradan bir süre geçiyor, kiracı çıkıyor ve siz yeniden kiraya vermeye kalktığınız zaman gerçekle karşı karşıya geliyorsunuz. Talip olan kiracıların teklif ettikleri rakamlar, sizin içeride bulduğunuz kiracıdan oldukça düşük. Hatta o rakamlardan kiralık ilanınıza bakmaya gelen bile yok.

Türkiye'ye de sıçradı

Sevgili dostlar, yukarıdaki örnek Amerika'da bir dönem çok yaşanan ve "Ödediğim taksit ile aldığım kira aynı" noktasında birçok insanı yüksek fiyatlardan alıma teşvik eden bir yapıyı anlatıyor. Aynı sistemin Türkiye'de boy göstermeye başladığını gözlemlemeye başladık. Bu noktada bir detay belirtmem gerekli, bu yazıdan "Bu ifadeye sahip olan ilanların tamamına aynı gözle bakmak gerekir" anlamını çıkarmamak gerekli. Her konuda iyi ve kötü olabileceği, her kavram yanlış uygulamalara çekilebileceği gibi bu ifade de yanlış amaçlarla kullanılabilir. Bu yazının amacı size sistemin ne gibi boşlukları olabileceğini göstermek ve dikkatli olmanız gereken noktalara işaret etmek.

Sonuç: İster işyeri, ister ev olsun yüksek kira getirisi hatta ödediğiniz taksitlere eşit kira getirisi gibi tekliflerle karşılaştığınızda, durup, düşünmeniz gerekli. Gerçekten daha önceki örneklerimizde de incelediğimiz gibi değerine göre daha yüksek kira getirisi olan ev-işyerleri olabilir. Olabilir ama görevimiz sizleri bütün olabileceklere karşı uyarmak ve bir tane dahi olsa tekrarı olmaması için yaşananları ve yaşanabilecekleri sizlere aktarmak.

***

Dolar borçlanmak kârlı mı?

Bundan sonra dolar borçlanmak hala kârlı olmaya devam edebilir mi?

Bugüne kadar olanları ve doların en dalgalı halinde dahi bazı bankaların ekonomistleri "Kredilerinizi kapatın" çağrısı yaparken "Hareket 1.7-1.8 YTL bandını aşamadığı sürece dolar kredilerinizde kârlısınız" tezimi her zaman sizlere aktardım. Bugün için şunu söyleyebilirim; 2001 sonrası kullandığınız dolar bazlı kredilerin aylık ödemelerinde 1.7 YTL seviyesi geçilmedikçe her taksitte kârlı olmaya devam ediyorsunuz. Peki bugünden sonra kullanılacaklar? Bu, çok detaylı bir analiz; çarşamba ele almaya çalışacağım.

Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional