25 Ocak 2009 Pazar

halil recber teknikanalizim

IMF’yi biz çağırmadık ki...halil recber : 25 Ocak 2009
Türkiye, 2002 öncesine kadar IMF ile tam 18 kez anlaşma yaptı ama birini dahi tamamlayamadı.
Ancak sorun IMF’de değil, Türkiye’yi IMF’ye muhtaç edenlerdeydi. IMF, bu süreçte hep Türkiye’ye “Siz ekonominizi yönetemiyorsunuz, isterseniz bırakın biz yönetelim” dedi. 19’UNCU ANLAŞMAYI BİTİRDİK Son imzalanan, 19’uncu anlaşmayı ise tamamlama başarısını gösterdik. Böylece, IMF’nin geçen sene dünyada bizden başka müşterisi de kalmamış oldu. Ancak tam da bu sırada dünyada krizi çıktı ve sıkıntıya giren ülkeler IMF’nin kapısında adeta kuyruk oluşturdu, biz hariç... Son 3 haftaya kadar, ‘IMF gelsin - gelmesin’ tartışmaları oldu. Hatta dünyanın en ünlü ve başarılı iktisatçıları, ekonomistleri “IMF gelmese de Türkiye başarabilir” dedi. Ama maalesef dünyada kredi krizinin diğer adı güvendi... Oysa bugün Türkiye’nin, 1994 ve 2001 yıllarında olduğu gibi ne bankacılık ne de mali durumu kötü... Hatta dünyada 2008 yılı içinde büyüyen ve kâr getiren bankacılık sistemi Türkiye ve bir iki ülkede daha görüldü ve 2008 içinde 20 bin kişiye istihdam sağlandı. IMF öyle veya böyle geldi... KRİZ LOBİSİ UĞRAŞIYOR Elbette, dünyadaki kriz sebebiyle bir talep daralması ister istemez Türkiye’yi etkileyecek ve etkiledi de... Ancak kriz lobisinin piyasalarda olduğundan daha kötümser bir tablo çizmesine rağmen ülkenin ekonomik durumunun geçmişteki kriz dönemlerinden çok daha farklı olması Türkiye’nin kriz karşısında güçlü durmasını sağlıyor. Faiz, dövizin seyrinde bunu gördük. Sık sık yazdığımız gibi faizlerde yüzde 42’lik bir düşüş gördük. Bu durum bankaların 2009 karlarına olumlu yansıyacaktır. Yine dolar bu süre içinde yüzde 6 geriledi. Hatta TL dolara karşı en az değer kaybeden para birimlerinden biri oldu. Ama maalesef IMF’nin bize geçmişteki Türkiye gibi bakmayı adet edindiğini görüyoruz. Bize yine, “siz harcama yapamazsınız, siz vergi indiremezsiniz” diyor. Ama biz de diyoruz ki, IMF batıya nasıl “harca, ekonomileri canlı tut, canlandır” diyorsa, bizim de makul düzeydeki harcamamıza karşı çıkmaması gerekir. Son söz olarak şunu söylemek istiyoruz, IMF ile “ezber bozan” bir anlaşma piyasalarda bahar havası estirecektir. Piyasalar en sıkıntılı günlerde dahi bu konuda olumlu reaksiyon verdi. Kısacası IMF Türkiye’yi eski Türkiye sanmaktan vazgeçmeli...Bankalar yavaş da olsa kredi veriyorSon dönemde, IMF ile henüz yeni anlaşma yapılmadan önce kamu bankaları başta olmak üzere son dönemde özel bankalarımız da kredi musluklarını yavaş yavaş açmaya başladı. Bu gelişmeler, dünyada krizin dip yaptığı şu günlerde, ABD Başkanı Obama’nın da şubat ortasında açıklayacağı yeni ekonomik paketle Türkiye içinde de çok ciddi canlılık ve hareketlilikte getirecektir. 2008 yılı bütçesine göz attığımızda, bütçede tasarrufun gerçekleştiğini ama özel sektörün biraz bu açıdan zayıf kaldığını görmekteyiz. Ancak yine de, son bütçe rakamları bize Türkiye’nin de harcama yapma imkanı olduğunu gösteriyor.

Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional