Piyasada önemli bir dalgalanmaya yol açan raporu hazırlayan JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, iyimser düşüncelerinin yeni dönemde de devam ettiğini söyledi.
Borsa coştu dolar dibe gidiyor
"Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kararını kararını Cnbc-E'ye değerlendiren Cebeci, şu ifadeleri kulandı:
Biz politik belirsizliğin azalacağı ve AKP'nin kapatılmayacağı beklentisi ile hem hisse senedinde hem bonoda olumlu raporlar yazdık. Bundan sonra piyasaların biraz daha normalleşmesini ve dalgalanmanın azalmasını bekliyoruz. Artık piyasalar yurtdışı ve yurtiçindeki ekonomik gelişmelere bakacak. Meclis de tatile girerse politik gürültü azalacak. Ekonomik taraftan enflasyon ve cari açık, politik taraftan da AB ile olan müzakereler önümüzdeki dönemde etkili olabilir.
FAİZ ARTIRIMI BEKLEMEYİN
Merkez Bankası eğer faiz artışı yapacak olursa bunu yıl sonuna doğru yapabilir. Ancak ben artık Merkez'den bir faiz artışı beklemiyorum. Eğer Ak Parti kapatılsaydı ve TL üzerinde baskı olsaydı ağustosta faiz artışı gelirdi. Ancak hem güçlü TL, hem düşük iç talep ve hem de enerji fiyatlarındaki gerileme ile faiz artışı gündemden düşürmüş durumda. Hatta önümüzdeki senenin ilk çeyreğinden itibaren faiz indirimleri başlar.
RİSK İŞTAHI ARTARSA TÜRKİYE OLUMLU ETKİLENİR
IMF ile anlaşma yapılma ihtimali arttı. Bu anlaşma piyasalara güven verecektir. Risk iştahında ise en önemli belirleyici yurtdışı piyasalar olacak. İştah artarsa Türkiye çok iyi etkilenecek.
Yabancılar yatırım yapmaya eğilimli. Eğer yurtdışı da destek verirse bono ve borsaya yabancı yatırımları devam eder.
Son raporumuzun ardından yeni bir değerlendirme yazmayı düşünmüyoruz. Çünkü zaten bizim değerlendirmemiz bu beklenti ile olmuştu ve beklediğimiz gerçekleşti.
Tavsiye değişikliği düşünmmüyoruz, çünkü fiyatlar halen elverişli. Belki bu hızlı yükseliş devam ederse tavsiye değişikliği gündeme gelebilir ama şu an fiyatlar elverişli gözüküyor. Bundan sonra daha yumuşak daha inişli çıkışlı seyir olur ama yukarı yönde önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz."
--------------
| |||||
hurriyet.com.tr | |||||
Borsanın rakiplerine göre Eylül 2007'den bu yana yüzde 17 daha fazla düştüğüne işaret eden kurum, bu durumun piyasayı ucuz hale getirdiğini açıkladı. JP Morgan, buradaki tek riskin ise Türkiye'nin Avrupa'da yaşanabilecek yavaşlamadan etkilenme ihtimali olduğunu belirtti. JP Morgan, hisse senedi tavsiyesine artırmasına neden olarak dört sebep gösterdi: - Türkiye'deki politik belirsizliğin Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile birlikte azalacağını düşünüyoruz. Bizim İstanbul'daki ekibimiz davadan piyasa dostu bir sonuç çıkma ihtimalini yüzde 80 olarak görüyor. Ancak beklediğimizin olmaması, hatta en kötü senaryoda bile (AKP'nin kapatılması ve Başbakan Erdoğan'ın siyasi faaliyetlerinin yasaklanması) AKP TBMM'deki çoğunluğunu koruyacak veya yeni bir parti kurulacak. Sonuçta hükümetin devamlılığı sürecek. - Türkiye'de enflasyon Temmuz ayında zirve yapacak, ancak ondan sonra durulacak. Merkez Bankası'nın faiz artırım sürecinin sonuna geldiğini düşünüyoruz. - Düşen enerji maliyetleri Türkiye'nin cari açığına olumlu yansıyabilir. |
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Lehman Brothers, müthiş bir açıklama yaptı.
Lehman, genel beklentinin aksine AKP'nin kapatılmayacağına inandıklarını, kapatılması halinde ise uzun süren bir politik belirsizliğe girilebileceğini ve piyasalarda büyük dalgalanmalar yaşanabileceğini iddia etti.
LEHMAN'DAN ÇARPICI RAPOR
Lehman Brothers tarafından AKP'nin kapatılma davası ile olarak ilgili yayınlanan 25 Temmuz 2008 tarihli ve 'Gri bir alan yok' isimli raporda, iki senaryo üzerinde duruldu. Birinci ve daha çok inandıkları senaryoya AKP'nin kapatılmayacağını yerleştiren Lehman, bu iddiasıyla ilgili olarak şu başlıkları öne çıkardı:
- Türban kararı parti kapatmayı gerektirmeyebilir
- AKP'nin aksiyonları ile ilgili sıkı bir baskı var: Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı Türkiye demokrasisi için çok önemliydi. Bu karar Meclis'in Anayasa'yı değiştirme özgürlüğünü ve AKP tarafından gelecekte yapılabilecek olası benzer atakları engelledi. Böylece artık parti kapatmaya yönelik gereklilik de azaldı.
- Dava amacına ulaştı: En azından bu dava AKP ve bakanlar için önemli bir şoktu. Bize göre türban davası ve partiyi kapatmaya yönelik tehdit AKP için en büyük uyarı oldu. AKP de daha ılımlı davranmaya ve ses tonunu yumuşatmaya başladı.
- Demokrasi konusu: Son dönemdeki anketler AKP'nin popülaritesinin düştüğünü gösteriyor. Bizce partinin kapatılması, AKP'ye doğru olan akımı güçlendirirse yargının üzerine bir bumerang gibi gelebilir.
- AKP'nin Güneydoğu'a önemli bir rolü var
- Parti kapatmanın ekonomik maliyeti var.
YA KAPATILIRSA...
Lehman raporunda dikkat çeken diğer bir nokta ise AKP'nin kapatılması halinde yaşanacaklar. Diğer kurumlara göre daha sert bir dil kullanılan raporda, AKP kapatılırsa yeni bir seçim yapılacağı, Başbakan Erdoğan'ın da dışarıdan bu partinin başına gelerek başbakan olarak kalmaya devam edeceği yönündeki görüşlere itibar edilmedi.
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı alması halinde özellikle Başbakan Erdoğan ile ilgili tartışmalı bir sürecin başlayacağına işaret eden Lehman, politik belirsizliğin uzun süreceği ve piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşanacağı uyarısında bulundu. Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminden kalma suçlamalara maruz kalabileceğinin altını çizen kurum, Erdoğan için yolun sonuna geldiği şeklinde yorumların yapılabileceğini belirtti.
ANLAŞMA SAĞLANACAK
Raporun sonuç bölümünde dikkat çeken ifadeler ise şöyle:
"Biz yaşanan bu sürecin AKP ve laik kesim arasında daha yapıcı bir diyalogla sonuçlanacağı yönünde iyimseriz. Türkiye'deki sosyal gruplardan yaşanan bu tartışmanın sonuçlanması yönünde yeterli bir baskı oluşmaya başladı. Ayrıca Türkiye'nin sorumlu bir bölgesel güç gibi davranması yönünde de önemli bir uluslararası baskı var. Bizce Türkiye demokrasisini güçlendirirse bu görevini daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilir. Gerçekten de eğer Türkiye'nin daha kuvvetli bir AB çıpası olsaydı bu tartışma daha kolay çözülebilirdi."