8 Temmuz 2008 Salı

Paranızı kim, nasıl yönetiyor.Yiğit Bulut | Yorum

35.300 önemli olacak..halil rencber -bugun/Teknik Analiz

Canlı Borsa,Döviz,Parite

yigit bulut yorum
Bireysel emeklilik sistemlerinde portföy yönetimi ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. Peki, 2001 benzeri bir kriz olursa, portföy yönetim şirketleri ellerindeki vatandaşın paraysını yanlış yönetim sonucu kaybederlerse ne olacak?
Birçok okuyucumuzdan soru geliyor: "Yiğit Bey, X şirketinden emekli oldum, sizce doğru yaptım mı?" Son günlerde "Emeklilik fonlarım çok değer kaybetti, madem düşecekti neden önlem almadılar" diye başka mesajlar da geliyor.
Değerli dostlar, konuyu sorgulamaya başlamadan, bir emeklilik şirketinin internet sitesinden aldığım bir bölümü sizlerle paylaşmak istiyorum:
"Bireysel emeklilik sistemlerinde portföy yönetimi ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. Maaş esaslı bir emeklilik sisteminde; aktüer yapı doğru kurulmuş olsa dahi, portföy yönetiminin zayıf olması, diğer bir ifade ile katkı paylarının plasmanından sağlanan verimin yetersiz olması, sistemin zayıflamasına, yükümlülüklerin yerine getirilememesine yol açar ve bu durum emeklilik fonunun iflasına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir."
Eş zamanlı hareket önemli
Değerli dostlar, son günlerde emeklilik şirketleri ve yönettikleri fonların performansı özellikle piyasanın çok ciddi getiri sağladığı dönemde "eş zamanlı hareket edilip edilemediği"nin sorgulanması, aklıma hepimiz tarafından üzerinde düşünülmesi gereken sorular getirdi.
Soruları sizlerle paylaşmadan önce şunu belirtmek istiyorum; emeklilik şirketlerine ve piyasaya katkılarına inanıyorum. İnanmakla beraber, sistemin orta ve uzun vadede vatandaş aleyhine bir durum yaratmaması açısından sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.
İşte aklıma gelen ve sizlerle paylaşmak istediğim sorular:
* Emeklilik şirketleri fonlarını portföy yönetim şirketlerine yönettirecek ve yönetim, vatandaşın "risk kabul etme" profiline göre yapılacak. Vatandaşa, hayatı boyunca biriktirdiği paranın riskli seçenekte yok olabileceği iyi anlatılabilecek mi?
Bu nokta, normal bir portföy yönetim şirketine para yatırmaktan çok farklı. "Fazla bir paranın değerlenmesi amacı ile risk alınması" ile "iş yapamaz hale gelince kullanılacak paranın değerlendirilmesi" çok iyi ayırt edilmeli.
Yeni enstrüman ihtiyacı
* 1999-2000 tipi bir kriz olursa, portföy yönetim şirketleri risksiz olarak nitelenen parayı yanlış yönetim sonucu kaybederlerse veya yetersiz hale getirilerse ne olacak? Örnek: Risksiz sınıfı plan için 1.65 YTL seviyesinden döviz aldılar ve yaklaşık 3 yıldır pozisyonu koruyorlar. Risksiz gibi görünüyor ama fırsat getiriden kaybedilen sadece basit faiz bile ciddi bir zarar. Bir emeklilik fonunda, ileride dağıtılacak paranın üç yıl üstünde fırsat getiri kaybetmesi veya yerinde sayması ciddi bir sorun.
* Hazine bonosu, diğer ifadesiyle "devlete borç verme" kavramı bitti veya faiz çok düştü. Şirketler fonları hangi enstrümanda değerlendirecek? Devlete borç vermenin olmadığı ortamda mevcut enstrümanlar, parayı değerlendirmeye yetecek mi? Yeni enstrümanlara ihtiyacımız yok mu?
İleriyi gören yöneticiler
* Son üç yılda en kurtların bile yanlış stratejilerde boğulduğunu, yanlış noktalarda hisse pozisyonu açıp kapattıklarını, dalgalanmalarda 1.70 YTL seviyelerinden dolar aldıklarını yaşayarak gördük. Böyle bir ortam oluşursa, şirketlerde böyle günleri okuyabilecek yeterli personel var mı? Örnek: Son düşüşü öngörerek kaç yönetici dolar sattı?
* Devlete borç vermenin risksiz olarak algılandığı bir ortamda, bu tip uygulamalar, "Devletin sırtından emeklilik yükünü alıyoruz" görüntüsü altında yükü diğer taraftan tekrar devlete yüklemez mi? Diğer enstrümanlar da risksiz sınıfa dahil edilirse; bence doğrusu budur, sadece devlete borç vermek risksiz olamaz, bunları seçebilecek ve ortamı siyasi-ekonomik anlamda doğru okuyabilecek yeterli personel var mı?
* Son 3 yıl içinde aldığınız emeklilik fonu; dolar bazında yüzde 30'luk bir faiz kazancı, yıllık yüzde 30 üzerinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) getirisi sağlanabilecek bir ortamda, acaba ne kadar getiri sağladı? İMKB'de son düşüş özellikle 55.000 seviyesinden itibaren sinyal üretiyordu, kaç fon yöneticisi acaba bu gidişi doğru gördü ve tedbir aldı?
Sonuç: Emeklilik fonlarının piyasalara artıları olacağına inanan biri olarak bu satırları yazdım. Amacım, sorgulamaya katkıda bulunmak ve mükemmel olması için sistemi elimden geldiğince zorlamak. "Doğru mu yaptım" diyenlere bence çok ama çok açık bir cevap verdiğime inanıyorum.

Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional