17 Haziran 2008 Salı

1-2 gün içinde sert yükseliş bekliyoruz halil rencber teknikanaliz

1-2 gün içinde sert yükseliş bekliyoruz
Endeks haftaya alıcılı başladı ve 38.300 destek noktası üzerinde günü tamamladı.
Haslet Soyöz 17 Haziran 2008

Toplama safhası devam ederken, bugün ve yarın endeksin agresif bir şekilde hafta sonuna kadar ilk adımda 39.900 ardından 41.000 seviyesine kadar sert bir yükseliş yapmasını beklemekteyiz. Son 3 haftadır 39.000 -38.000 bant aralığındaki dip çalışmasının tamamlanacağı ve uzun süredir bahsettiğimiz taban çalışmasının olumlu yönde sonlanacağını tekrar söylemek isteriz. Bugun veya yarın endeksin gunlüklerde yüzde 4'e kadar yükselişi tarafımızca sürpriz karşılanmayacağı gibi, son 3 haftadır gezdiğimiz bu taban seviyeden de hızlı bir şekilde uzaklaşacağını tahmin etmekteyiz. Destekler: 38.300-38.000 Dirençler: 38.700-39.000-39.500- 40.000


Araplar mı doğru fiyatlıyor, biz mi

17.06.2008 | Yiğit Bulut | Yorum
Türk Telekom, 13 milyar dolara satıldı ve sonrasında performansı artarak 20 milyar dolar olduysa, neden 12 milyar dolardan halka arz yaptık. Halka arz sonrasında hissenin toplanması devletin elindekini ucuza vermesi değil mi?
Yukarıdakinden daha değişik bir başlık atalım. Suudiler bir şey bilip parayı basıyorlar da bizler mi eksik bilip az fiyatlıyoruz? Bu cümleler ne anlama geliyor? Arz edeceğim ama izninizle ilk etapta kafama takılanlardan yola çıkmak ve bir detay ile başlamak istiyorum. Uzun süredir üstünde düşünüyorum. Türk Telekom'un mu yoksa Turkcell'in mi piyasa değeri daha fazla olmalı. Eldeki veriler şimdilik Turkcell lehine görünse bile "Teknoloji şirketlerinde esas değer yaratan beklentidir" gerçeği sorgulamamı etkiliyor ve Telekom'u daha şanslı kılıyor. Kısacası her kritere göre ayrı değerlendiriyorum ama bir türlü "Kesin bu olmalı" diyemiyorum.
20 milyar dolardan satıldı
Piyasada konuştuğum birçok analist de aynı görüşte. Bugünü değerlendirenler "Kesin şöyle" derken, Amerika'daki teknoloji deneyimini yaşayıp özellikle Türkiye'deki internet kullanımının nasıl artacağını sorgulayanlar "Böyle mi olmalı" noktasına geliyorlar. Kısacası, vadeye ve kriterlere göre cevap değişiyor. İşin bir de başka tarafı var. 13 milyar dolar ortalama değer üzerinden Oger'e satılan Telekom hisselerinin de içinde olduğu bir tertip Oger hissesi, Suudi Kralı'nın şirketine halka arzdan önce satıldı. Duyunca inanamayacaksınız, bu satışta Türk Telekom'a biçilen değer 20 milyar doların üstünde. Evet, yanlış okumadınız, Oger'in yüzde X bölümünü alan Suudiler, içindeki Türk Telekom hisselerinin de bir bölümünü alıyorlar ve hesaplama sırasında Türk Telekom'un hisselerini 20 milyar dolar toplam değer üzerinden hesaplayıp kabul ediyorlar.
Suudiler aldandı mı
Ortaya şimdi daha büyük bir soru çıkıyor. 13 milyar dolara satıldı, petrol yukarı gitti, şirket iyi performans gösterdi, değer arttı, buraya kadar gayet normal. Peki Suudiler'in 20 milyar dolara aldığını halka arz sonrası piyasa neden 12 milyar dolardan fiyatlıyor? Veya Suudiler 20 milyar üstünde bir fiyat biçerken, bizim piyasamız yani borsamız neden 12 milyar dolarlık bir değerle, hatta zaman zaman daha da altında bir algılama içinde bu şirketi görüyor. Suudiler mi bu işi bilmiyorlar, yoksa bizim piyasanın fiyatlama dinamiklerinde mi sorun var.
Sonuç 1: Piyasada işlem gördüğü değer 12 milyar dolar civarında. Suudi Arabistan Kralı'nın şirketine satılan değer 20 milyar doların üstünde, özelleştirmede ortaya çıkan ve Oger'e satılan değer 13 milyar dolar seviyelerinde. Şimdi size soruyorum, piyasada işlem gördüğü değer çok düşük ve bizler mi farkında değiliz? Yoksa gerçek değeri piyasa belirledi de Suudiler bu işte ciddi şekilde aldandılar mı?
Birileri malı topluyor mu
Bu tespit sonrası bir soru daha soralım. Bu şirket 13 milyar dolara satıldı ve sonrasında performansı artarak 20 milyar dolar olduysa, neden 12 milyar dolardan halka arz yaptık ve devletin elindeki hisselerin bir kısmının 12 milyar dolar üstünden hatta piyasada 12 milyar doların bile altında bir değerle, birilerinin eline geçmesine yol verdik. Suudilerin fiyatı doğruysa bu fiyata halka arz yapmak ve sonrasında halen bu fiyattan hissenin toplanması devletin elindekini ucuza vermesi değil mi? Oger aynı hisseleri 20 milyar dolara satıyor, devletimiz 12 milyar dolara satıyor! Peki piyasa bu bilgileri neden fiyatlamıyor. Orada aklıma başka bir cinlik de geliyor. Acaba birileri "tahtaya basarak, malı topluyorlar mı"!
Sonuç 2: Suudiler mi hesaplama hatası yaptı yoksa bizler mi değerini bilemedik! Önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz!
Kamu neden ucuza sattı
Sonuç 3: Telekom halka arzı sonrası aklıma takılanları, piyasada konuşulanları ve temel soruları sizlere aktardım. Ne duyduysam, elimde ne bilgi varsa, ne düşünüyorsam aynen sizlerle paylaştım. Burada bazılarımız Oger'e kızabilir, bizden 13'e aldı 20'ye sattı diye. İlk satışına karşı çıkan ve bugün hala keşke satılmasaydı diyen biri olarak şunu söylemem lazım: Oger, "amme hizmeti yapmıyor" buldu, aldı ve sonrasında bir kısmını ticarete uygun bir şekilde sattı. Peki Oger'in 20 milyar dolara satma başarısını gösterdiği aynı şirketin hisselerini, kamu neden 12 milyar dolara sattı!
Son söz: Kafam gerçekten karışık. Eğer bu şirket 20 milyar dolar ediyorsa (SUUDİLERE göre) eldekilere daha sağlam sahip çıkmak gerekiyordu ve hâlâ da gerekiyor!

Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional