20 Haziran 2008 Cuma

Kemal Derviş var diye... Yiğit Bulut | Yorum,abd mayıs verileri


ABD, Çalışma Bakanlığının yaptığı açıklamada, Nisan ayında yüzde 0,2 yükselen üretici fiyatlarının, Mayıs ayında yüzde 1,4 arttığı belirtildi.

WASHİNGTON (A.A)

ABD'de geçen ay üretici fiyatları beklentilerin üzerinde çıkarak, yüzde 1,4 arttı.

Çalışma Bakanlığının yaptığı açıklamada, Nisan ayında yüzde 0,2 yükselen üretici fiyatlarının, Mayıs ayında yüzde 1,4 arttığı belirtildi.

Açıklamada, Mayıs ayına göre yıllık üretici fiyatlarının yüzde 7,2'ye yükseldiği ifade edildi. Üretici fiyatlarının geçen ay yüzde 1 artması bekleniyordu. Üretici fiyatları Mayıs ayında geçen yıl Kasım ayından bu yana en yüksek artışı gösterdi.

Enerji ve gıda maliyetleri hariç çekirdek üretici fiyatları da beklendiği gibi Mayıs ayında yüzde 0,2 artarken, yıllık bazda yüzde 3 oldu. Çekirdek üretici fiyatları Nisan ayında yüzde 0,4 artmıştı.

YENİ KONUT İNŞAATLAR

Bu arada geçen ay yeni konut inşaatları yüzde 3,3 düştü. Ticaret Bakanlığı, yeni konut inşaatlarının Mayıs'ta yüzde 3,3 düşerek, yıllık 975 bin adet olduğunu açıkladı. Yeni konut inşaatlarının geçen ay 980 bin olması bekleniyordu.

Nisan ayında yeni konut inşaatları ise 1 milyon 8 bin adet olarak revize edildi. İnşaat ruhsatlarının da yıllık 969 bin adet olduğu bildirildi.

SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 0,2 AZALDI

ABD'de Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 0,2 düştü. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı açıklamada, Nisan ayında yüzde 0,7 düşen sanayi üretiminin, geçen ay da yüzde 0,2 azaldığı belirtildi.

Sanayi üretiminin geçen ay yüzde 0,1 artması bekleniyordu. Nisan ayında yüzde 0,9 düşen imalat üretimi geçen ay değişmedi.

Toplam sanayi kapasite kullanımı yüzde 79,6'dan yüzde 79,4'e düşerek, Eylül 2005'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

GOLDMAN SACHS YATIRIM BANKASI İKİNCİ ÇEYREKTE 2,09 MİLYAR DOLAR KAR ETTİ

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs, ikinci çeyrekte 2,09 milyar dolar kar etti.

New York merkezli Goldman Sachs, 31 Mayısta sona eren ikinci çeyrekte hisse başına 4,58 dolarla 2,09 milyar dolar kar ettiğini açıkladı. Banka geçen yıl aynı dönemde hisse başına 4,93 dolarla 2,33 milyar dolar kar etmişti.

Hisse başına 3,42 dolar kar etmesi beklenen Goldman Sachs'ın ikinci çeyrek gelirleri ise yüzde 7 düşüşle 9,42 milyar dolar oldu.

Lehman Brothers yatırım bankası, dün ikinci çeyrekte 2,8 milyar dolar zarar açıklamıştı.

Kemal Derviş var diye... ,20.06.2008 | Yiğit Bulut | Teknik Analiz

Kemal Derviş'in bu ülkede yeri yok. Özellikle 'Siyasete giriyor' gibi gaz verme denemeleri çok abes. Bu ülkenin Kemal Dervişler'e, Mehmet Şimşekler'e hiç ama hiç ihtiyacı yok ve tekrar ediyorum yerleri de yok.

Kemal Derviş var diye sendikalar Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) toplantısına katılmadılar. Sendika temsilcilerini tebrik ediyorum. İki gün önce TV programımda şahsım adına "Derviş gibi bir ismin olduğu yerde emekçinin işi olamaz" çağrısını yapmış ve Derviş'e karşı uyarı görevimi yerine getirmiştim.

Bu noktada biraz daha geriye dönmek ve Derviş'in bir önceki uyarısında bu köşede kaleme aldığım yazının bazı bölümlerini paylaşmak istiyorum. O yazıda ilginç bir tespitim var; Derviş "Enflasyon artar" diyor bakın ben ne diyorum ve bugün faiz hangi noktada?

Ekonomide ulusal dinamik

İşte o yazıdan bazı bölümler, tam olarak gerçekleştiği için sizlere aktarıyorum:

"...Gözlerim yaşardı, gerçekten yaşardı! 2001 yılında, sürdürülebilir borç dinamiğinden çıkmasın diye Türkiye'ye apar topar gönderilen Kemal Derviş, bizleri düşünmüş ve uyarmış; Türkiye'de enflasyon tsunamisi olabilirmiş! Olursa ne olur? Dün yüzde 20'li faizden borç vermeyen yabancılar, Türkiye'ye yüzde 25'lerle, 30'larla, hatta daha fazla faizle borç verebilirler. Bu uyarıyı yapıp, bu süreci kaşımakta tabi daha da anlamlı. Öde halkım, öde! Değerli dostlar, Rusya'da Putin ve ekibinin attığı adımlar, aldığı kararlar ve Türkiye'nin her alanda kontrolü kaybettiği yapısı. Durum gerçekten içler acısı ve biran önce aynen Rusya gibi sağlam bir bilinç oluşturmak için adımlar atmamız gerekli. Peki neler yapılabilir? Ekonomide ulusal bir dinamik doğru bir hareket midir? Yapılabilir mi?

Kurtarıcı yerine konanlar

Her şeyden önce tanımlar ile başlayalım ve soralım: Ulusal bilinç nasıl tanımlanabilir? Bu konuda, ortaya yeni çıkanlar veya geçmişteki görüşleri, akıl hocaları bilinirken trende göre bir anda ulusalcı olanlar ile birlikte sanki yeni bir şey söylüyor olmamak için, geçmişe dönmek ve gazetelerde çıkan ulusal bilinç başlıklı yazılarımdan bazı bölümleri sizlere aktarmak istiyorum. Bu noktada bir ayrıntı, bu satırları paylaştığımız günlerde, şimdi ulusal demeye başlayan basınımızın bir kısım güzide mensupları, Kemal Derviş'in ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin yediği ekmeğin rengini bile haber yapıyorlardı. Yazılara gelince, işte alıntılar: Ekonomik alanda yediğimiz darbeler algılama ve gerçek arasındaki mesafenin maalesef yıkılmasına yol açtı. Ekonomik tabanlı destabilizasyon, daha doğrusu istikrarsızlaştırma politikası maalesef ilk sonuçlarını vermeye başladı. Kim olduğu ve nereden geldikleri, algılamalarımızın kör edilmesi sonucu unutulan adamlar, şimdi kurtarıcı havalarında ülkenin yönetimine getirilmeye çalışılıyor.

2 yıl sonra geç olacak...Borsada Kazanmanın Sırrı.

Şimdi bir sorun kendinize. Biz kimiz? IMF ve birkaç sermaye grubunun oyuncağı mı? Yoksa Avrupa Birliği (AB) veya Amerika'nın paralı askeri mi? Üstümüzde oynanan oyunlara "dur" diyemez ve bu gaflet uykusuna devam edersek, iki yıl sonra inanın çok geç olacak. Ekonomik alanda gafletimizi, algılamadaki gafletimizle birleştirip kullananların ve türevlerinin bir silahı daha var. AB umut yolu. AB'ye gireceğiz herkese aş, herkese iş gelecek diyenler. Gümrük Birliği'nin Türkiye aleyhine nasıl işlediğini, nasıl AB lehine varlık transferi gerçekleştiğini halka yıllar sonra nasıl açıklayacaklar? Hedef gayet açık. AB kapısına asılmış, kişiliksizleştirilmiş ve AB, ABD arasında sıkışmış bir Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ve en planlı saldırısıyla karşı karşıya. Dünyanın en büyük enerji ve maden yataklarına giden bölgede anahtar konumda olan ve büyük bir işgücüne sahip bu ülke, maalesef dönüştürülüp, kişiliksiz bir geçiş bölgesi haline getirilmeye çalışılıyor. Bu eylemi hayata geçirenler bir şeyi gözden kaçırıyorlar. Biz üç, beş milyar dolar için bazı kavramlardan vazgeçmeyi içimize sindirebilseydik, savaşları yaşamadan, cumhuriyetin kurulması aşamasında yaşadığımız sıkıntıları çekmeden, hemen teslim olurduk. Gün ulusal bilincin uyanma ve algılamaları üzerindeki perdeyi kaldırma günüdür. Kimin kim olduğuna ve ne yapmak istediğine lütfen dikkat! Ulu önder Atatürk diyor ki; "Türk halkını ancak ve ancak Türk halkının azmi ve iradesi kurtaracaktır." Oynanan oyunları göremez ve bu tuzakların farkına varamazsak 2000 yılında sermaye piyasaları yoluyla ekonomik özgürlüğümüzü çekip alanlar, bir dahaki sefere ruhumuza pranga vurmak isteyecekler. Bir düşünürden aldığım bir cümleyle veda etmek istiyorum; Uykudakiler uyansın belki yanmak vaktidir, gerçekleri bilenler toplansın bilin ki vermek vaktidir.

Fikirlerim değişmedi

Sonuç: 2000 yılında borsa endeksi tepe noktasını test ederken, sermaye piyasalarında başlayan satış, dolar kurunu patlatmadan yabancıları yurtdışına transfer ederken, kriz çıkıp büyük kurtarıcılar Türk halkına antitez olarak kabul ettirilirken, o günlerde hep şunu savundum. Bu süreç içinde çok yakında piyasaların yeniden çok güzel göründüğü ama bu güzellik altında Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi ve ekonomik anlamda tasfiye edilmeye başlanacağı günler gelecek, tek çıkış her alanda ulusal bilinci oluşturmak ve bu bilinci hayatımızın merkezi haline getirmek."

Değerli dostlar, o günden bugüne fikrim hiç değişmedi, Kemal Derviş'in bu ülkede yeri yok. Özellikle "Siyasete giriyor, şunu yapıyor, bunu yapıyor" gibi gaz verme denemeleri çok ama çok abes. Bu ülkenin Kemal Dervişler'e, Mehmet Şimşekler'e hiç ama hiç ihtiyacı yok ve tekrar ediyorum yerleri de yok
---------------------------
Geniş bant aralığına hazırlıklı olun..halil rencber/bugun
Endeks dün satıcılı açılışa rağmen günü kritik 38.000 seviyesi üzerinde tamamladı. Özellikle yurtdışında yakından izlediğimiz ABD borsaları, son 3.5 aylık tepki trendilerinin geçtiği destek noktalarına kadar gerilediler......haberin devamını okumak için tıklayınız



Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional