Her gelen gün gideni aratacak!.MEHMET UGUR CİVELEK/DÜNYA
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü, Roma'da toplanarak öncelikle hazırlanan acil eylem planını görüşecekmiş. Belli ki tarım ürünlerinde son yıllarda büyüyen arz-talep dengesizlikleri ve buna bağlı fiyat yükselişleri kendilerini dünyanın efendisi olarak görenleri panikletmiş! Küresel düzeydeki çıkar çatışmasının tarafı olanlar belki bir süre için bir şeyler yapıyormuş gibi görünerek geniş kesimleri aldatabilirler, fakat büyüyen dengesizlikleri terse çevirecek kararlılığı kendi çıkarlarına aykırı olduğu için sergileyemezler. Bu aymazlık devam ettiği, bilginin kötüye kullanıldığı sürece dünyanın cehenneme dönüşmesi kaçınılmaz olur. Gerek küresel, gerekse ulusal düzeyde değişmeyen bir gerçek var; nefsinin esiri olup kendileri için istediklerini başkalarına çok görenler medeniyet denilen kavramın en büyük düşmanlarıdır.
Son on yılda petrolün varil fiyatı 8 dolardan 130 dolara yükseldi; bu kontrol edilemeyen büyük dengesizliğin sebepleri ve yaratacağı sorunlar bilinmiyor muydu? Çok iyi biliniyordu, zira 1970'li yıllarda yaşanmış ve durumun kontrol altına alınması çok ciddi maliyetlerin ödenmesini gerektirmişti. Kendisini küreselci olarak tanımlayanlar, kendi çıkarlarını koruyabilmek için dengesizliğe neden olan sebeplere dokunmadılar, sorun büyüdükten sonra da kontrolü kaybettikleri için bir şey yapamaz hale geldiler. Bu dengesizliğin her şeyi etkileyeceği ve büyük bir kaos yaratacağı biliniyordu.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş küresel düzeyde gelir dağılımını bozacak, tüketenlerden üretenlere doğru hızlanarak büyüyen bir kaynak transferi yaratacak, enflasyonu azdırırken talebi gerileterek dayanılmaz bir durgunluğun sebebi olacak, sonuçta küresel bir iflas gündeme gelecekti. İlkeleri tüketerek bu çöküşü geciktirmeye çalışmak kaçınılmaz sonu belki bir süre geciktirebilir, fakat önleyemezdi. Bu süreçte tarım ve sanayideki maliyet artışları yeni dengesizlikler yaratarak sorunun kangrene dönüşmesinde etkili olacaktı. Yaratılan likidite bolluğu, kötü krediler, sorunu gizleyen aşırı iyimser yönlendirmeler günü kurtarmak ve gerçekleri geniş kesimlerden gizlemek içindi.
Küresel düzeyde enflasyon yükselir ve sorunlar ağırlaşırken Türkiye'de enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülüp sürdürülebilir büyümenin tesisi ve AB standardına yaklaşılması imkansızdı. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün acil eylem planının orta vadede başarı şansı yok. Zaman kazanmak, bir şeyler yapıyormuş gibi görünerek potansiyel itaatsizliği önlemek ve gelişmelerin olumsuzlaşma hızını düşürmek dışında bir amaca hizmet etmesi mümkün değil.
Bir yangına benzin dökerseniz neler olur ise, küresel ekonomideki sorunlara likidite dökerek benzer bir sonuç elde edersiniz. Mevcut yaklaşımlardan vazgeçmediğiniz sürece sorunların ağırlaşmasını önleyemezsiniz. Kendisini küreselci olarak tanımlayan finansal kapitalizmin uşakları mevcut yaklaşımlarından vazgeçemezler, zira hatayı kabullenmenin kendilerinin sonu olduğunu bilirler. Her gelen gün gideni aratacak
Türk ailesi, borç içinde yüzüyor