Yiğit Bulut | Yorum
Hep merak ederim muhalefet neden "beni dinlediler, o bunu dedi, bu şunu yaptı" gibi subjektif konularla uğraşır da, bir gün bile Türkiye'yi soyduran dinamiği yaratan hükümete bu noktada bir soru sormaz? Değerli dostlar, siyasi otoriteden gelen "Biz mamaları kestik" açıklamalarını duyunca inanın gülüyorum. Neden mi? Gayet basit. Türkiye 2003-2007 döneminde sıcak paraya Cumhuriyet tarihinin en büyük rantını sağladı da ondan. Nasıl mı? Sadece iki grafik göstermek istiyorum.
Grafik 1: Dolar kuru ile aynı anda düşen nominal faiz grafiği
Bir ülkede nominal faiz ve yabancı para (dolar kuru) aynı anda düşüyorsa orada düşen bir faiz ve kazanan bir ülke denklemi değil orada düşer gibi görünen ama sıcak paracılara daha fazla kaynak aktaran bir yeni denklem var demektir. Detayı çok açık, hem yüksek faizden hem de düşen kurun farkından çifte sarılı bir yumurta var.
Grafik 2: Dolar kurunun TEFE bazında grafiği
Grafik aslında söze dahi gerek bırakmıyor. Değerlenen Türk Lirası'na ödediğimiz yüksek faiz ile dolar bozup, YTL'ye geçen ve yüksek faiz alan bir yabancının nasıl reel olarak ülkenin kaynaklarını kendine transfer ettiğini gösteriyor.
Türkiye soyuluyor
Sonuç 1: 2003 sonrası Türkiye'de öyle bir yapı kuruldu ki inanılmaz. Bas doları içeri, girdi-çıktılarla risklisiniz diyerek faizi yüksek tut, faiz nominal olarak gerilese bile daha fazla gerileyen kur eşliğinde inanılmaz bir getiri sağladı.
Sonuç 2: Hükümete bravo, gerçekten rantiyenin mamasını kesmişler. İktidar olmanın farkı kayığı rüzgâra bırakıp genel hava bozulmadığı sürece müdahale etmeyerek ana yapıdan siyasi rant sağlamak değil, ülke yararına dümene müdahale gerektiğinde kararı vermek ve eyleme geçmek ile anlaşılır.
Son söz: Muhalefet, ispatlayamadığı sübjektif konuları bırakıp, Türkiye'nin faiz-döviz denkleminde nasıl soyulduğunu anlarsa, sanırım daha yararlı bir muhalefet olma adımı atacaktır.
ÇiziYORUM - Ercan Akyol
Farklı kazanç
09.06.2008İşlem hacmine dikkat
Önce 39 bin seviyesi üzerinde tamamlanması dikkat çekici. Şimdi endeks bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışacak. Buna başarılı olabilirse tekrar 39 bin 500 – 40 bin aralığına ilk aşamada haki analizimizde endeksin 39 bin seviyesine kadar olan geri çekilmelerinin normal karşılanması gerektiğini belirtmiştik. Bugün dikkat ederseniz endeks 39 bin seviyesinin hemen altından döndü. Günün isereketlenebilir. Ancak böyle bir harekette işlem hacmi takip edilmeli. Eğer ki yukarı hareket hacimsiz bir şekilde gerçekleşir ve endeks 39 bin 500 – 40 bin aralığında zorlanırsa temkinli olmakta fayda var. Zira bunun gerçekleşmesi endeksin tekrar 39 bine doğru geri çekilme riskini artıracak. Şu an için olası yukarı hareketlerde takip edilmesi gereken konu bu. Ancak bu sav tamamen endeksin 39 bin seviyesi üzerinde kalmasına bağlı. Eğer ki bundan sonraki seansta açılış 39 bin seviyesi altında gerçekleşirse satışların 38 bin 500 – 38 bin 174 seviyesindeki ana destek noktalarına kadar devam etmesi beklenebilir. Bunun yanında kısa vadeli bir trend değişiminden söz edebilmemiz için ise endeksin ilk olarak 41bin 500 ve 41 bin 800 dirençlerinin hacimli kırarak bu nokta üzerinde hacimli kapanışlar yapması şart. Bunun dışındaki her yükselişin direnç noktalarında kar satışlarıyla karşılaşma olasılığı hayli yüksek.
Bol kazançlar…
Mehmet ÇOBAN / bigpara.com
HİSSE SENEDİ PİYASASI...
Yorum ve Beklentiler.Teknik Analiz
Artan politik risk ve düşen global piyasalar İMKB’nin haftaya düşüşle başlamasına yol açabilir... Yurtdışı piyasalarda özellikle ABD’de yükselen petrol (139 doları test etti) ve işsizlik oranı ile birlikte Cuma günü %3’ün üzerinde yaşanan değer kaybının etkisiyle İMKB’nin bu haftaya satışla başlamasını bekliyoruz. Dolar bu sabah 1,25 YTL’yi test ediyor. Geçen haftayı 39,645 puandan tamamlayan İMKB’de 39,000 ilk etapta önemli destek iken bu seviyede tutunup tutunmayacağı seyir açısından önemli olacak, aşağı kırılması ise 38,500-38,000 seviyelerinin sırasıyla test edilmesine yol açabilecek. 39,000 kısa vadeli pozisyonlarımız için stop-loss iken 38,000 orta vadeli pozisyonlar için stop-loss noktası olarak kullanılmalı. 38,000 desteğinin aşağı kırılması 35,000’e doğru satış baskısı başlatabileceği için oldukça önemli. Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta açıkladığı türban kararı sonrasında aratan politik riskle birlikte ekonomide yükselen tansiyon, piyasalarda yaz aylarının sıcak geçeceğine dair işaretleri artırmış durumda. Yükselen enflasyon ile Temmuz ve Ağustos ayında Hazine’nin yüksek itfaları faizlerin yüksek seviyelerini korumasına yol açabilir. Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta türban konusunda yapılan değişiklikleri laikliğe aykırı bulması AKP’nin kapatılması olasılığını güçlendirirken, erken seçim olaslığını artırmış durumda. Zaten ekonomide kötüye gidişe, bir de artan politik riskin eklenmesi, global piyasalardaki olumsuz süreçle birlikte yurtiçi piyasalarıın göreceli olarak daha olumsuz etkilenmesine yol açmaya devam edebilir. Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta türban kararı sorasında AKP’nin nasıl bir strateji benimseyeceği bu hafta yakından izlenmeye devam edilecek. Bugün Türkiye’nin Nisan ayı sanayi üretimi rakamı açıklanacak. Bekleneti %5. Bu hafta içerisinde ise Nisan ayı cari işlemler dengesi açıklanacak. Beklenti 4,9 milyar dolar açık. Geçen yılın aynı döneminde cari açık 3,3 milyar dolar açık vermişti.
Hep merak ederim muhalefet neden "beni dinlediler, o bunu dedi, bu şunu yaptı" gibi subjektif konularla uğraşır da, bir gün bile Türkiye'yi soyduran d...
**