3 Haziran 2008 Salı

Çekirdek 25 baz puana işaret edebilir.yigit bulut

Referans Gazetesi

04.06.2008 | Yiğit Bulut | Yorum

TÜİK'in tüketici enflasyonu yüzde 70 olasılıkla iki haneye ulaşmayacak. Çekirdek enflasyon verilerindeki gerileme, Merkez Bankası'na 25 baz puanlık artışa ikna edebilir.

Bu satırları kaleme aldığımız zaman diliminde henüz Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) fiyat endeksleri açıklanmamış olduğundan, siz bu satırları okurken açıklanmış olan veriler için, mahcup kalma riski yüksek yorumlarda bulunacağız. 1 Haziran pazar günü açıklanan İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) enflasyon verileri, esasen akşam açıklanacak olan enflasyon verileri için kimi ipuçları vermekte. İstanbul'un tüketici enflasyonunu ölçmekte olan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi mayıs ayında yüzde 0,63 artmış.

Giyim eşyası ürünlerinde yine yüzde 2'yi aşan yüksek bir fiyat artışı gözüküyor. Buna karşılık, mayıs ayında İstanbul'da gıda fiyatları yüzde 0,08 oranında da olsa bir gerileme göstermiş. Eğer, gıda fiyatlarındaki sınırlı ölçüdeki yumuşama Türkiye genelinde gerçekleşmiş ise, TÜİK'in mayıs ayı tüketici enflasyonu sürpriz yapabilir.

Tek hane moral getirir

2004-2007 dönemindeki 4 yılın İTO ve TÜİK tüketici enflasyon değerlerinin korelasyonu hesaplandığında, TÜİK'in mayıs ayı TÜFE artış oranının yüzde 0,60 ile 0,80 arası çıkması gerekiyor. Yüzde 70 olasılıkla ise yüzde 0,65 çıkma ihtimali olan bir TÜFE artış oranı söz konusu. Bu durumda, aylık enflasyon yüzde 0,80'i aşmaz ise, o zaman yıllık enflasyon küçük bir farkla da olsa 2 haneli olmayacak. Piyasa aktörlerinin aylık TÜFE artış oranı beklentilerinin ortalaması ise yüzde 1'i geçiyor. Bununla birlikte Merkez Bankası'nın yıllık bazda TÜFE'nin 2 haneli olup olmayacağına bakmaktan çok, çekirdek enflasyon verilerinin gelişimine bakacağı aşikar.

Nitekim, çekirdek enflasyon verilerindeki yükseliş, geçtiğimiz ay Merkez Bankası'na Para Politikası Kurulu'nda (PPK) 50 baz puanlık bir artışa yönlendirdi. Bu nedenle, mayıs ayı çekirdek enflasyon performansı da, haziran ayındaki PPK toplantısı için önemli bir ipucu teşkil edecek. Bu arada, nisan ayından itibaren TÜİK özel kapsamlı TÜFE'ler içerisine eklemiş olduğu I kodlu çekirdek enflasyon, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç enflasyonu ölçüyor ve nisan ayındaki ilk kez açıklanan bu çekirdek enflasyon tanımı yüzde 5,38'lik bir yıllık artışa işaret etti. Aşağıdaki tabloda yer alan H kodlu çekirdek enflasyon TCMB üst yönetimi tarafından yakından takip ediliyor ve Merkez Bankası başkan ve başkan yardımcıları tarafından gerçekleştirilen son sunumlarda, H kodlu çekirdek enflasyon oranındaki hızlı yükselişin politika faizinin yükselmesinde etkili olduğu ifade edilmekte. Bu durumda, mayıs ayı H kodlu çekirdek enflasyon oranı yüzde 8,61'e gerileme gösterir ise, PPK toplantısından 25 baz puanlık daha yumuşak bir faiz artışı kararı çıkabilir.

Hazine'ye destek gerekiyor

Bu noktada, temmuz ve ağustos aylarında yüklü ödemesi olan Hazine'nin üst yönetimine, başarılı borç yönetimi uygulamaları nedeniyle ödül gelmiş olması, Hazine bürokratları açısından bu yaz döneminden de başarılı çıkılması halinde, söz konusu ödülü bir sonraki yıl ‘şeref kürsüsü'ne taşıyabilir. Şu anda, Hazine'ye temmuz ve ağustos aylarındaki 40 milyar YTL civarındaki yüklü geri ödemeler için en büyük yardımı yine hükümet ve parti yapabilir. Eğer, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yola devam edilmeyecek ise, hükümetin ve ekonomi yönetiminin, son derece detaylandırılmış, hatta takvimlendirilmiş bir yeni reform sürecini, kamu maliyesi alanında disiplininin devamını sağlayacak, enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak önlemlere ilişkin bir paketi iç ve dış ekonomi çevreleriyle paylaşması yararlı olacaktır.

Kapatma davası hukuki bir süreç olmakla birlikte, hükümetin kapatma davasının seyrini yumuşatacak ve davanın partinin kapatılmaması yönünde alınan bir kararla sonuçlanmasına katkı sağlayacağı umut edilen bir duruş ölçütünde stratejisini oluşturması da olumlu karşılanacaktır. Piyasaların bu yöndeki beklentilerinin siyaseten ‘naif' algılanması mümkün. Ancak, uluslararası konjonktür yetmezmiş gibi, ulusal konjonktürün de atılacak pro-aktif adımlarla yumuşatılmaması durumunda, Hazine bürokratlarımız ya heykelleri dikilecek bir başarıya imza atacak, ya da konjonktüre bağlı olarak, yatırımcıların yüzde 21-24 oranındaki faiz beklentilerini karşılayacak. Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın "Hazine'ye ne tür bir katkıları olabilir"i tartışmaları yararlı olabilir.

Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional