19 Haziran 2008 Perşembe

Yiğit Bulut/Finansal terörizm azdı

Anlık Teknik Analiz,Borsa
Dalgalı bir hareket görebiliriz...Halil REÇBER/bugun
Endeksin 38.000 destek seviyesi beklediğimiz gibi ısrarla çalışıyor. 2 iş günü önce endeksin 41.000 seviyesine kadar sert bir yükseliş yapabileceği yönündeki beklentimizi koruyoruz.
19 Haziran 2008
Bu açıdan bugun çok dalgalı bir hareket görebiliriz. Endeks son 7 iş gününde 38.000 seviyesinde tutunmakta ısrar etmesi ise toplama dönemini destekleyen önemli bir gösterge. Endekte 36.000 -35.000 yorumlarında bulunmak elbetteki bir görüş olmakla beraber kolaycılık olarak yorumlanabilir.

Bu açıdan endeksin 38.000 seviyesi altında yapacağı haftalık kapanışlar bir çok piyasa yorumcusunun beklemediği kadar kötümser bir felaket trendininde ilk ciddi işareti olacağı düşüncesiyle biz bu senaryoların gerçekçi olmadığını düşünmekteyiz. Bu bölgede portföylerin en az % 40 ile % 50 oranında nakitte kalınması en doğru risk yönetimi olacaktır. Sonuç olarak bu seviyeler kısa vadedede orta vadede en riski az bölgeler olmaya devam edecektir. Destekler 38.000 -37.800 -Dirençler 38.500 -38.700 -39.200
Ücretsiz Piyasa Takibi

Yiğit Bulut/Finansal terörizm azdı:Varsayalım ki, dağlardaki hatta sınırın ötesindeki terör yuvalarını kuruttuk ve sürece son noktayı koyduk. Ya dışarının bir uzantısı olarak içimize yuvalanan ve hatta kendi şehirlerimizdeki büyük binalardan basılan "enter" tuşları ile varlıklarımıza saldıran finansal terörizmi nasıl durduracağız. Cümle çok mu iddialı? Gelin faizin grafiğine birlikte bakalım.

Nasıl görünüyor? 13'lerden 23'lere. Değerli dostlar, ekonomide yaratılan mucizeden bahsedenlere sadece tek bir cümle ile cevap vermek ve ardından varlıklarımızı vuran finansal terörizmin resmini sizlere göstermek istiyorum.
Tam bir garabet
"Her şey mükemmel" diyenlere sadece şunu söyleyeceğim. Cari açık, bozulan makro denge, artan borçlar gibi kriterleri dahi sorgulama dışı bıraktım, dünyada Pakistan'ın bile dolar bazında yüzde 6,5 ile borçlandığı bir yapıda hatta iki haneli borçlanmanın kalmadığı son 5 yılda, Türkiye nasıl oluyor da YTL bazında yüzde 16 üstünde, düşen kuru da dikkate alırsak, dolar bazında yıllık yüzde 30 üzerinde borçlanıyor? "Her şey pembecilerin" konuşacak yüzleri olmaması lazım. İçinde bulunduğumuz durum, dünyada eşi benzeri olmayan ve ne ülke riski, ne de başka bir finansal ukalalıkla açıklanabilecek, tam bir garabet!
Böyle bir borçlanmanın olduğu bir ortamda ekonominin diğer göstergelerini tartışmak bile aslında çok anlamsız. Yaşanan baştan sona bir "anomali", daha doğrusu tek kelime ile "finansal terör".
Değerli dostlar, bu noktada detaya geçmek ve sizlere finansal terörizmin nasıl oluştuğunu resimler ile göstermek istiyorum.

Grafik 2- Türkiye'de faizin seyri-son yükseliş

Grafik 3- Türkiye'de dolar kurunun seyri-Aşağı basış
İnanılmaz bir getiri
Bu resimler sonrası özü kaçırmamak adına kısa bir açıklama ile bitirelim. Bir ülkede "yerel para birimi üzerinden dünyanın en yüksek faizi ödeniyorsa ve o ülkede dolar kuru da aynı dönemde aşağı gidiyorsa", orada sadece yerel para birimi cinsinden yüksek değil, dolar bazında katlamalı bir faiz ödeniyor demektir. Dışarıdan giren para yüzde 16-18 arasında dünyada matematiksel benzeri olmayan bir getiri elde ederken, düşen kurun yarattığı kur farkı ile bu getiri inanılmaz boyutlara ulaşır. İşte bu mekanizmanın adı "finansal terördür" ve "dağlardan" değil sizin "kurumlarınız aracılığıyla sıcak para diyarından gelir.

Sonuç: Son 5 yılda Türkiye tarihinde görmediği bir "finansal teröre" maruz kaldı. Bu teröre karşı durmak ve onu finanse etmek için ise Cumhuriyet tarihinin yarattığı bütün kamu değerlerini satmak zorunda kaldı. Sattı ama ana soru ortada kaldı, bu yapıyı devam ettirmek için satacak bir şeyimiz kalmadı, şimdi neyimizi alacaklar?

--------------

Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsü

İşte Ata'nın ABD'ye hitabıÇankaya Köşkü, şimdi de Atatürk’ün ABD’lilere hitap ettiği bir görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar ender yayınlanan 2 dakika 19 saniyelik görsel doküman, Atatürk’ün, ABD’in ilk Türkiye Büyükelçisi Joseph C. Grew’i kabulünü içeriyor. Atatürk, ABD Büyükelçisi’nin de yanında hazır bulunduğu görüntüde, ABD halkına hitap ediyor. Atatürk, 1925 yılında çekilen bu görüntüsünde, ABD’lilere "Muhterem Amerikalılar" diye hitap ediyor ve "Amerika milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan şüphem yoktur" diyor.

PENGUEN KAPAK



BURADA YER ALAN YATIRIM BİLGİ, YORUM VE TAVSİYELERİ YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIM DANIŞMANLIĞI HİZMETİ; ARACI KURUMLAR, PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR İLE MÜŞTERİ ARASINDA İMZALANACAK YATIRIM DANIŞMANLIĞI SÖZLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE SUNULMAKTADIR. BURADA YER ALAN YORUM VE TAVSİYELER, YORUM VE TAVSİYEDE BULUNANLARIN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNE DAYANMAKTADIR. BU GÖRÜŞLER MALİ DURUMUNUZ İLE RİSK VE GETİRİ TERCİHLERİNİZE UYGUN OLMAYABİLİR. BU NEDENLE, SADECE BURADA YER ALAN BİLGİLERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERİLMESİ BEKLENTİLERİNİZE UYGUN SONUÇLAR DOĞURMAYABİLİR. *************
Free META Tag Analyzer Free Hit Counters
Sitemap Generator Link Değişimi *Valid HTML 4.01 Transitional